niedziela, 31 stycznia 2010

Zupa pieczarkowo – porowa z drobiowymi klopsikami



Zaskakująco pyszne wychodzą klopsiki

1 kość ze schabu (ok. 30 dkg)
2 l wody
15 dkg pieczarek
10 dkg białej i jasnozielonej części pora
4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
4 łyżki posiekanego szczypiorku
5 dkg piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek

Kość wkładamy do zimnej wody i gotujemy na małym gazie do momentu, aż mięso na kości będzie miękkie. Por kroimy w pół-plasterki, pieczarki w plasterki. Na zimną patelnię wlewamy oliwę, wsypujemy por i szklimy go. Dodajemy pieczarki i smażymy wszystko przez 5 minut na niewielkim gazie. Z wywaru wyjmujemy kość, wrzucamy podsmażone pieczarki z porem oraz przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Pierś siekamy w blenderze bardzo drobno (aby uzyskać coś w rodzaju musu), lub mielimy dwukrotnie maszynką z sitkiem do maku. Z mięsa w 2 łyżeczkach formujemy owalne klopsiki (bierzemy 2 jednakowe małe łyżeczki, na 1 nabieramy porcję mięsa, przykładamy drugą tak, aby trzonki tworzyły linię prostą i mocno dociskamy. Nadmiar mięsa usuwamy nożykiem). Do gotującej się zupy wkładamy klopsiki i gotujemy przez kolejne 5 minut. Przed podaniem na każdą porcję kładziemy łyżkę jogurtu lub śmietany i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!

Kotlety z piersi kurczaka w oryginalnej panierce



Lekko chrupiące i bardzo soczyste - z nutą curry

1 pojedyncza pierś z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki płatków kukurydzianych
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
2 łyżeczki żółtego curry
½ łyżeczki soli morskiej
1 jajko
2 łyżki mleka
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Pierś z kurczaka dzielimy na 4 porcje, lekko rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy curry i solą z obu stron. Jajko rozkłócamy z mlekiem i pieprzem. Płatki kukurydziane kruszymy na niezbyt drobne kawałki. Słonecznik i migdały miksujemy w blenderze. Mieszamy płatki, migdały i słonecznik. Mięso maczamy w jajku, następnie w panierce (bardzo mocno ją dociskając). Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na ciemnobrązowy kolor.
Smacznego!

Sałatka śledziowa



Szybka sałatka nie tylko na kolację

2 matjasy w oleju
½ średniej cebuli
½ średniego ogórka konserwowego
2 średnie marynowane borowiki
2 jajka
2 łyżki kaparów
½ średniego pomidora
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki soli

Jajka ugotować na twardo. Śledzie, cebulę, borowiki, pomidora i jajka pokroić w kostkę, ogórka w słupki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Sałatkę pozostawić na 10 minut w lodówce.
Smacznego!

sobota, 30 stycznia 2010

Qrczak by Yvonne



Aromatyczny kurczak z mega chrupiącą skórką

1 mały kurczak (ok. 1,10 kg)

Pasta przyprawowa:
4 duże ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka maggi
¼ łyżeczki suszonego tymianku
¼ łyżeczki suszonego szczypiorku
¼ łyżeczki suszonej kolendry
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki mielonego chilli

Składniki pasty wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania prawie gładkiej konsystencji (przez ok. 10 sekund). Kurczaka myjemy, usuwamy ewentualne resztki piór, kuper, tłuszcz przy kuprze i wnętrzności. Przy piersiach udkach i grzbiecie delikatnie odrywamy palcami skórę od mięsa. W powstałe kieszonki wkładamy łyżeczką pastę, delikatnie ją po włożeniu rozcierając po mięsie (masując kurczaka). Kurczaka odstawiamy do lodówki na noc.
Dokładnie myjemy mały słoiczek (usuwając etykietkę). Do formy do pieczenia wlewamy ok. ½ l ciepłej (ok. 60 stopni) wody. Słoiczek również napełniamy ciepłą wodą. Na słoiczek nabijamy kurczaka (tak, aby na nim stabilnie siedział). Kurczaka stawiamy w formie do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na stojąco) i pieczemy przez 180 minut (na ostatnie 30 minut włączamy termoobieg).
Smacznego!

Pulpety z parowaru by Yvonne



20 dkg pieczonego fileta z indyka
20 dkg pieczonej karkówki
10 dkg sera Camembert
10 dkg wędzonego oscypka
20 dkg chudego twarogu
7 dkg cebuli
2 jajka
¾ szkl bułki tartej
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta suszonego oregano

Mięsa i sery oraz cebulę mielimy maszynką o średnim sicie. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę (o konsystencji miękkiej plasteliny). Formujemy kulki i gotujemy w parowacze przez 30 minut.
Smacznego!

Potraffka MM z kurczaka by Yvonne



Dietetyczna i rewelacyjna w smaku

½ kg piersi z kurczaka
2 średnie cebule
5 dkg białej części pora
15 dkg pieczarek
1 średnia czerwona papryka
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżka żółtej przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka białego mielonego pieprzu

Piersi posiekać na kawałki ok. 1 x 2 cm. Cebule pokroić w drobną kostkę, pora w pół-plasterki, pieczarki na 4 części każdą, paprykę w paski ok. 2 x 0,5 cm, czosnek bardzo drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę, wsypać cebulę i sól. Smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty. Dodać kurczaka, smażyć przez 1 minutę, wsypać pora i pieczarki, smażyć przez kolejne 4 minuty. Na końcu dodać czosnek, paprykę, curry i pieprz, smażyć jeszcze przez 3 minuty.
Smacznego!

Pomidorowe śledzie



Śledzie o oryginalnym smaku

½ kg matiasów
½ kg cebuli
15 dkg koncentratu pomidorowego
5 liści laurowych
15 kulek ziela angielskiego
2 łyżki octu spirytusowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu.
1 l wody

Śledzie moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie. Osączamy, kroimy w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Cebulę kroimy w pół-plasterki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, liście, ziele i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy cebulę i gotujemy ją przez 1 minutę, przecedzamy. Pozostawiamy cebulę do ostygnięcia, następnie łączymy ją z koncentratem pomidorowym i pieprzem. Cebulę mieszamy ze śledziami i odstawiamy wszystko do lodówki (najlepiej na noc).
Smacznego!

Pizzetki MM by Yvonne



Polecam również tym, którzy nie są na diecie.

Przyprawa do pizzy:
Po ½ płaskiej łyżeczki:
- suszonej bazylii
- suszonego oregano
- suszonego tymianku
- soli morskiej
- czarnego mielonego pieprzu
- suszonego rozmarynu
- granulowanego czosnku
- prażonej cebulki
- suszonej natki pietruszki
- chilli w proszku

Ciasto:
35 dkg mąki pszennej z pełnego przemiału
170 ml letniej wody
3 dkg świeżych drożdży
1 łyżka fruktozy
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do pizzy

Sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego bez cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku
50 g chudego twarogu

Farsz:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 małe ogórki kiszone
¼ żółtej słodkiej papryki
2 rzodkiewki
4 średnie pieczarki
½ dużego pomidora
½ dużej cebuli
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do pizzy

Składniki przyprawy dokładnie rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Składniki ciasta mieszamy ze sobą, podsypując mąki lub dolewając wody tak, aby wyszło ciasto, które da się wałkować (można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm, wykrawamy z niego trójkąty, w każdym zawijamy (1 raz) najkrótszy bok. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu łączymy ze sobą (do uzyskania jednolitej konsystencji).
Tuńczyka osączamy z zalewy, ogórki, rzodkiewki i pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwierć-plasterki. Cebulę kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy.
Gdy ciasto nieco podrośnie, smarujemy każdy trójkąt sosem. Układamy na nim cebulę, tuńczyka, ogórki, paprykę, pieczarki, pomidory i rzodkiewki. Posypujemy przyprawą do pizzy i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, na 10 minut na dolny poziom, następnie przestawiamy na poziom górny i pieczemy przez kolejne 10 minut,
Smacznego!

Pikantne szczegóły



Romansu górala z meksykanką ;)

Naleśniki:
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki orkiszowej typ 450
50 g mąki pszennej typ 500
1 jajko
2 łyżki oleju
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy kuchni meksykańskiej
Ok. 1 szklanki mleka

Farsz:
300 g piersi kurczaka
Zielona część średniego pora
3 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 puszka osączonej kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli z zalewą
1 kostka mięsna Winiary
2 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej
2 fioletowe słodkie papryki
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
2 łyżki klarowanego masła

100 g wędzonego oscypka

Z podanych składników przygotowujemy dość rzadkie ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki. Oscypka kroimy na tyle plastrów, ile wyszło naleśników (z tych proporcji otrzymamy ok. 8 szt).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu).

Piersi kurczaka drobno siekamy, pora myjemy i kroimy w krążki. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso wraz z porem i smażymy wszystko do momentu, aż por zacznie nabierać brązowego koloru. Dokładamy koncentrat, dokładnie mieszając smażymy przez 1 minutę, dosypujemy paprykę w proszku. Dolewamy zalewę z fasoli, wkruszamy kostkę mięsną i mieszamy, aż kawałeczki kostki się rozpuszczą. Następnie dorzucamy resztę składników i mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 5 minut na jak najmniejszym gazie (bez przykrycia), często mieszając.

Na talerzu układamy naleśnika, na nim porcję farszu, zakładamy naleśnika asymetrycznie (patrz zdjęcie), na wierzchu układamy plaster oscypka. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.

Smacznego!

Piersi kurczaka a`la gyros



Aromatyczne dietetyczne mięso drobiowe

30 dkg piersi z kurczaka (1 podwójna)
1 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)

Marynata gyros:
1/8 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/8 łyżeczki suszonego majeranku
1/8 łyżeczki suszonej kolendry
1/8 łyżeczki białej gorczycy
1/8 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/8 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/8 łyżeczki chilli w proszku
1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1 ząbek świeżego)
1/8 łyżeczki soli
1 kulka ziela angielskiego
1 suszony owoc jałowca
2 łyżki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki jabłkowego octu winnego

Składniki marynaty wrzucamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. Piersi kroimy w ukośne plastry o grubości ok. 1 cm, lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem lub trzonkiem noża, smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godz. (najlepiej na noc).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, piersi oskrobujemy tępą stroną noża z marynaty i smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Smacznego!

Pierekaczewnik




Specjał kuchni tatarskiej

Ciasto:
60 dkg mąki pszennej (typ 500)
3 żółtka
½ łyżeczki soli
1 łyżka oleju
250 ml wody
Farsz:
50 dkg mięsa z udźca indyczego
15 dkg cebuli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

1 kostka masła

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 6 części. Każdą rozwałkować na jak najcieńszy placek, a następnie placek rozciągnąć tak, aby ciasto stało się przezroczyste. Placki układać jeden na drugim, przekładając je lnianymi ściereczkami. Masło stopić, zostawić do ostygnięcia.
Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Zmieszać ze sobą mięso, cebulę, sól i pieprz.
Na posypanej mąką stolnicy ułożyć pierwszy prostokąt ciasta. Obficie posmarować go płynnym masłem. Nałożyć na niego drugi placek, znowu posmarować go masłem (najlepiej za pomocą pędzelka). Tak samo postępować z pozostałymi plackami. Na ostatnim ułożyć farsz, zwinąć wszystko w rulon. Dokładnie zalepić brzegi.
Okrągłą (średnią) tortownicę dokładnie wysmarować masłem.
Rulon ciasta zwinąć na kształt skorupy ślimaka. Przenieść do tortownicy. Wierzch obficie posmarować masłem.
Piec 60 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem.
Smacznego!

Pasztetinki MM by Yvonne



Dietetyczne, delikatne i pyszne.

½ kg piersi z kurczaka
15 dkg pieczarek
5 dkg zielonej części pora
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka majonezu kieleckiego

Piersi wrzucić do wrzątku i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Wyjąć, zostawić do przestygnięcia. Pieczarki pokroić na ćwiartki, pora w plasterki. Rozgrzać patelnię, wrzucić pieczarki i smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, wlać oliwę, wrzucić pora i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zostawić do ostygnięcia.
Piersi wraz z pieczarkami i porem zmielić maszynką o najdrobniejszym sicie. Dodać jajka, jogurt i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. Rozłożyć ją do małych foremek (na mufinki lub babeczki) i zapiec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (wkładać do rozgrzanego piekarnika). Podawać na ciepło lub na zimno posmarowane cieniutko majonezem.
Smacznego!

Paprykowe kotlety mielone



Popularne danie w kolejnej odsłonie

25 dkg łopatki wieprzowej
3 dkg cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
2 jajka
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki mielonego chilli

bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Łopatkę bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy na bardzo drobne kawałeczki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. Następnie ręką wyrabiamy masę do chwili, kiedy zacznie odstawać od ręki i naczynia. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy po 5 minut z każdej strony.
Smacznego!

Paprykarz z indyka



Doskonały pomysł na obiad

75 dkg mięsa gulaszowego z indyka
25 dkg czerwonej świeżej papryki
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki
1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżka przyprawy do indyka
1 litr wody

Mięso kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Paprykę kroimy w kwadraty o boku ok. 3 cm. W garnku rozgrzewamy olej. Obsmażamy na nim mięso, dodajemy przyprawy, zalewamy mięso wodą i dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie dorzucamy paprykę. Mąkę rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do paprykarzu. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.
Smacznego

Papryka faszerowana (z parowaru)



Delikatna i aromatyczna

2 średnie papryki
150 g piersi z kurczaka
25 g cebuli
25 g pieczarek
10 g kiełków fasoli Mung
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek (II tłoczenie)
1 łyżka przyprawy do kurczaka
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Paprykę przekroić wzdłuż na połowy, dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych i nasion, umyć. Mięso bardzo drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić ją. Dodać drobno posiekane pieczarki, smażyć przez 5 minut, następnie dorzucić posiekane kiełki i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Do mięsa dodać drobno posiekany czosnek, przyprawy oraz usmażoną z pieczarkami i kiełkami cebulę. Dokładnie wyrobić masę. Nadziewać nią połówki papryk. Gotować w parowacze przez 40 minut (od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć).
Smacznego!

Oscypek smażony z czosnkową nutą



1 średni oscypek (300 g)
2 łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku

Oscypek kroimy w plastry o grubości 4 mm każdy. Ząbki czosnku przekrawamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i oscypka. Smażymy do momentu, aż oscypek zacznie nabierać złotego koloru.
Smacznego!

Noworoczna zapiekanka



Idealna po sylwestrowej zabawie

150 g suchego pełnoziarnistego makaronu (pióra)
1 kostka rosołowa bulion drobiowy
1 łyżeczka oliwy z oliwek
300 g mięsa z pieczonego kurczaka
50 g chudej cienkiej kiełbasy
2 jajka
1 mała pomarańcza (ok. 70g)
150 g oscypka
Sos:
75 g cebuli
500 g pomidorów
3 łyżki śmietany 18%
2 duże ząbki czosnku
2 mini – kostki Knorra – bazylia
1 łyżeczka wegety
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowujemy sos: pomidory sparzamy, wycinamy szypułki, obieramy ze skóry. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i wegety, szklimy na wolnym ogniu. W tym czasie miksujemy pomidory. Dodajemy je do zeszklonej cebuli i dusimy do odparowania płynu. Dodajemy kostki bazyliowe i pieprz. Pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy al dente w wodzie z kostką drobiową i oliwą. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Kiełbasę kroimy z drobną ostkę, mięso kurczaka siekamy, jajka kroimy w plastry, pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki, następnie każdą cząstkę kroimy na 3 części, oscypka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Naczynie żaroodporne (o poj. 3 l) smarujemy dokładnie oliwą. Układamy warstwami: 1/3 makaronu, kiełbasę, 1/2 pomarańczy, 1 jajko, 1/3 sosu, ¼ oscypka, następnie 1/3 makaronu, mięso z kurczaka, ½ pomarańczy, jajko, 1/3 sosu i ¼ oscypka. Na wierzchu układamy pozostały makaron, polewamy go resztą sosu i posypujemy startym oscypkiem.
Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.
Smacznego!

Naleśnikowy MM-rolowaniec serowy



Nie lubię sztucznych barwników spożywczych, więc ciasto zabarwiłam sokiem z żurawiny.

Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej pp (z pełnego przemiału)
2 szklanki mleka 0%
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 białka
1 szczypta soli
1 szczypta fruktozy
½ łyżeczki proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej)
½ szklanki gazowanej wody mineralnej (opcjonalnie)
4 łyżki soku żurawinowego (bez cukru)

Farsz:
50 dkg chudego twarogu 3-krotnie mielonego
2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
2 białka
3 łyżki fruktozy

1 białko do smarowania naleśników
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia

Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki ciasta (oprócz soku) miksujemy ze sobą. Ciasto ma być dość rzadkie – w razie potrzeby dolewamy wody. Patelnię smarujemy oliwą i z połowy ciasta smażymy naleśniki. Do drugiej połowy wlewamy sok i dokładnie miksujemy. Smażymy resztę naleśników.
Farsz: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy fruktozę i miksujemy do momentu, aż cukier rozpuści się w białku. Ser wkładamy do miski, wlewamy jogurt i ciągle miksując dokładamy po łyżce ubitego białka.
Białko do smarowania naleśników rozkłócimy widelcem.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę farszu i zwijamy ruloniki.
Foremkę do pieczenia (keksówkę) natłuszczamy oliwą z oliwek. Układamy pierwszą warstwę naleśników (kolorami na przemian). Każdy naleśnik smarujemy białkiem (najlepiej za pomocą pędzelka) z góry i boków. Następnie czynność powtarzamy, aż do wyczerpania naleśników.
Wkładamy foremkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 35 minut. Następnie delikatnie wykładamy „rolowańca” na deskę i podajemy pokrojonego w grube plastry (lub kawałki).
Smacznego!

Naleśniki MM z kapustą i grzybami



Dietetyczna wersja naleśników

Ciasto:
1 szklanka mąki pp
1 szklanka mleka 0%
½ szklanki mineralnej gazowanej wody (opcjonalnie)
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 białko

Farsz:
1 kg kiszonej kapusty
10 suszonych prawdziwków
10 średnich pieczarek
1 duża cebula
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek

Do panierowania
1 białko
3 łyżki mleka 0%

oliwa z oliwek do smażenia

Z mleka, mąki, soli, białka i oliwy przygotowujemy rzadkie ciasto (w razie potrzeby dolewamy wody). Smażymy cienkie naleśniki (na teflonowej patelni).
Kapustę gotujemy z suszonymi grzybami do miękkości (kapusty). Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażymy wszystko przez 5 minut. Kapustę odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę, pieczarki, kapustę i grzyby mielimy maszynką z sitem o średnich oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
Białko rozkłócimy z mlekiem. Zwijamy krokiety, panierujemy w białku i obsmażamy na minimalnej ilości oliwy z oliwek.
Smacznego!

Naleśniki MM z białym serem i dżemem



Dietetyczne naleśniki wg diety Montignac

1 białko
3 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału
¾ szklanki mleka 0%
¼ szklanki gazowanej mineralnej wody (w razie potrzeby)
szczypta soli
100 g chudego twarogu
1 łyżka dżemu truskawkowego słodzonego fruktozą
1 łyżka dżemu brzoskwiniowego słodzonego fruktozą
½ łyżeczki oliwy z oliwek (do posmarowania patelni)

Z białka, mąki, soli i mleka przygotować niezbyt gęste ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dolać wody). Patelnię smarować odrobiną oliwy, usmażyć 4 naleśniki. Każdy naleśnik posmarować ½ łyżki dżemu i nałożyć na niego 25 g białego sera. Zwinąć w rulon.
Smacznego!

Mufinki morelowe MM by Yvonne



Autorski przepis na popularne ciasteczka

1 ½ szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
4 łyżki fruktozy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1/8 łyżeczki soli
½ szklanki maślanki
½ szklanki mleka 0%
2 białka
1 łyżka dżemu morelowego słodzonego fruktozą
5 łyżek oliwy z oliwek

W dwóch miskach wymieszać składniki: suche z suchymi, mokre z mokrymi. Do mokrych wsypać suche i energicznie wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco luźniejszą, niż kwaśna śmietana. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. Formy na mufinki wypełniać do 2/3 wysokości ciastem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut (przez pierwsze 3 minuty z włączonym termoobiegiem).
Smacznego!

Morelowe risotto z parowaru



Słodko – pikantny ryż doskonały do drobiu

200 g suchego ryżu
300 ml wody
5 suszonych moreli
¼ papryczki chilli (świeżej lub suszonej)
1 łyżka przyprawy do ryżu
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Morele kroimy w kostkę (ok. 3 x 3 mm), papryczkę bardzo drobno siekamy. Do wkładki w parowarze wsypujemy ryż, zalewamy go wodą, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Gotujemy przez 40 minut. Na drugim poziomie parowaru można ułożyć klopsy lub pulpety drobiowe i w ten sposób mamy „dwie pieczenie przy jednym ogniu” 
Smacznego!

Montignac w górach



Dietetyczna zapiekanka na góralską nutę

1 kg kiszonej (bez marchwi) kapusty
15 dkg pieczarek
10 dkg cebuli
3 duże ząbki czosnku
30 dkg piersi z kurczaka
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego (bez cukru)
100 ml śmietany 18%
¼ łyżeczki soli
Marynata:
½ łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki octu winnego jabłkowego
½ łyżeczki zmielonych ziaren białej gorczycy
½ łyżeczki żółtej mieszanki przyprawowej curry
¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia

Z podanych składników przygotować marynatę. Każdą (pojedynczą) z piersi kurczaka podzielić na 3 części. Włożyć do miski, wlać marynatę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Kapustę kiszoną, cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Na patelnię wlać oliwę, obsmażyć na ostrym ogniu pierś (po 3 minuty z każdej strony), mięso wyjąć, wsypać cebulę, smażyć prze 4 minuty, dodać pieczarki i smażyć prze kolejne 5 minut. Dorzucić kapustę i przyprawy. Dokładnie wymieszać, przykryć patelnię i dusić przez 30 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Wyłożyć 1/3 duszonej kapusty. Kawałki piersi posmarować z 1 strony koncentratem pomidorowym (ok. ½ łyżeczki koncentratu zachować). Na kapuście ułożyć mięso (posmarowaną stroną do góry). Następnie wyłożyć kolejną 1/3 kapusty, mięso z koncentratem i resztę kapusty. Pozostały koncentrat rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody i polać tym wierzch „zapiekanki”. Śmietanę wymieszać z solą, wyłożyć na górę, wyrównać powierzchnię.
Zapiekać 30 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika w temp. 180 stopni, następnie przenieść naczynie na górny poziom piekarnika (najwyżej, jak się da) i piec kolejne 10 minut.
Smacznego!

Mish mash MM by Yvonne



Dietetyczne, pikantne danie

2 woreczki dzikiego ryżu
10 średnich pieczarek
1 duża cebula
1 średnia czerwona papryka
1 puszka groszku (bez cukru)
3 dkg białej części pora
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki żółtej mieszanki przypraw curry

Ryż ugotować (wg przepisu na opakowaniu). Pieczarki pokroić na ćwiartki. Patelnię rozgrzać, wrzucić pieczarki, smażyć na ostrym ogniu często mieszając przez 5 minut. Zmniejszyć ogień (do średniego), dolać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć przez 2 minuty. Następnie dołożyć pokrojonego w pół-plasterki pora oraz paprykę pokrojoną w kostkę (zbliżoną wielkością go groszku) oraz groszek. Wymieszać, smażyć przez 1 minutę. Wsypać ryż oraz drobno posiekany czosnek i przyprawy. Mieszając smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Smacznego!

Marynowana słonina



Przystawka warta oczekiwania

30 dkg surowej słoniny
2 łyżki soli
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
5 dużych ząbków czosnku

Słoninę kroimy na paski ok. 4 x 8 cm (wysokości takiej, jaka jest słonina, ale starajmy się kupić jak najgrubszą). Czosnek bardzo drobno siekamy, mieszamy go na desce z solą i papryką. Każdy kawałek słoniny nacieramy (pocierając o mieszankę na desce) przyprawami. Układamy słoninę ciasno w glinianym naczyniu. Naczynie przykrywamy folią, w której igłą robimy kilka dziurek. Wstawiamy do lodówki na 6 tygodni. Wyjmujemy, usuwamy przyprawy (oskrobujemy lub spłukujemy) i kroimy w jak najcieńsze plasterki.
Smacznego!

Marchewkowiec z pigwową nutą



Ciasto z tego, co pozostaje po wyciśnięciu soku z marchwi w sokowirówce

3 całe jajka + 1 żółtko
1 ½ szklanki cukru
2 łyżki syropu z pigwy
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/3 szklanki oleju
2 szklanki miąższu marchewki (pozostałego po wyciśnięciu soku)
2 płaskie łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
¼ łyżeczki soli
½ szklanki rodzynek
1 łyżka mąki
1 łyżeczka masła + 5 łyżek bułki tartej do formy
Lukier:
1 białko
3 łyżki cukru – pudru
1 łyżka soku z cytryny

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i na przemian z olejem dodawać porcjami do ciasta cały czas miksując. Następnie (nie przerywając miksowania) dodać syrop, marchew, cynamon, przyprawę do piernika oraz sól. Miksować wszystko jeszcze przez 3 minuty. Rodzynki wymieszać z łyżką mąki. Formę (blaszka o wymiarach ok. 24 x 25 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do ciasta dodać rodzynki, delikatnie wymieszać ciasto łyżką, wylać na blachę, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 – 60 minut. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.
Składniki lukru utrzeć ze sobą tak, aby lukier był niezbyt gęsty (dodając cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby). Zimne ciasto polukrować i pozostawić do zastygnięcia lukru.
Smacznego!

Leniwa drożdżówka



Nieco zmodyfikowany przepis Cuisine

5 dkg drożdży
3 jajka
2 żółtka
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1/2 kg mąki pszennej
1/3 małej buteleczki aromatu śmietankowego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynek
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżka mąki pszennej

Działania wieczorne: Do miski wkruszyć drożdże, wbić jajka, dodać żółtka, szczyptę soli, olej, cukier i mleko – dokładnie w tej kolejności. NIE MIESZAĆ! Przykryć ściereczką, pozostawić na noc.
Działania poranne: Bakalie wymieszać z łyżką mąki. Do miski (tej z drożdżami i resztą) dodać mąkę, aromat i bakalie. Dokładnie wymieszać. Foremkę (większą keksówkę) – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, włożyć do zimnego piekarnika (na dolny poziom), włączyć piekarnik (ustawić temp. 180 stopni) i piec około 50 minut (należy drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone).
Smacznego!.

Lemonówka drink



Proporcje na jedną porcję 

1 duża cytryna
1 czubata łyżka trzcinowego cukru
150 ml czystej wódki

Cytrynę obieramy ze skóry i kroimy w plastry o grubości 3 mm (jeśli ktoś lubi wytrawne smaki – trzeba ją dokładnie wyszorować i pokroić ze skórą). Plasterki układamy w szklance przesypując je cukrem. Zalewamy wszystko wódką. Przed wypiciem za pomocą łyżeczki wyciskamy z cytryny sok i dokładnie wszystko mieszamy.
Na zdrowie!

Kurczakowe nuggetsy by Yvonne



Coś a`la KFC

½ kg piersi z kurczaka
2 jajka
¼ szklanki mleka
2 łyżki majonezu
1 łyżka żółtej mieszanki przypraw curry
½ płaskiej łyżeczki soli
½ płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki chilli w proszku
20 dkg płatków kukurydzianych
olej do smażenia

Piersi pokroić na mniejsze kawałki (każdą pojedynczą na 5 części). Wymieszać curry, chilli, sól i pieprz, przyprawami dokładnie natrzeć kawałki mięsa i odstawić w chłodne miejsce. Płatki pokruszyć w misce. W drugiej misce dokładnie rozbełtać jajka z mlekiem i majonezem. Kawałki kurczaka maczać w mieszance jajek i majonezu, a następnie obtaczać w płatkach, mocno dociskając. Smażyć w głębokim oleju na ciemnobrązowy kolor.
Smacznego!

Krokiety imieninowe



Ciasto:
100 g mąki pszennej (typ 500)
50 g mąki orkiszowej (typ 450)
1 jajko
4 łyżki oleju Carotino
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta sody oczyszczonej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ szklanki gazowanej wody mineralnej
1 szklanka mleka

Farsz
25 dkg gulaszowego mięsa z kurczaka
1 kostka rosołowa Bulion Cielęcy
8 kawałków suszonych grzybków
15 dkg kiszonej kapusty
5 dkg drobno posiekanej cebuli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka SmakoMyku
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 jajko

Do panierowania:
1 szklanka bułki tartej
1 jajko
¼ szklanki mleka
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
1/8 łyżeczki wegety

Olej do smażenia

W garnku doprowadzamy do wrzenia 1 litr wody. Wkładamy mięso, kostke rosołową i grzyby. Gotujemy przez 15 minut na średnim płomieniu. Wyjmujemy mięso, do wywaru wrzucamy kapustę. Gotujemy do momentu, aż kapusta zmięknie. Mięso bardzo drobno siekamy. Cebulę szklimy na oleju. Ugotowaną i przestudzoną kapustę wraz z grzybami drobno siekamy. Wszystkie składniki farszu wrzucamy do miski i mieszamy do momentu, aż farsz zacznie odstawać od łyżki.

Z podanych składników przygotowujemy rzadkie ciasto (w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka). Smażymy naleśniki.

Zawijamy krokiety.

Jajko rozkłócamy z mlekiem i przyprawami.

Krokiety panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Smacznego!

Krewetki MM na zielono



Lekkie, dietetyczne danie obiadowe

20 dkg mrożonych krewetek koktajlowych
5 dkg białej części pora
1 łyżka oliwy z oliwek
1/8 łyżeczki tymianku
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki suszonego szczypiorku
Sos:
2 łyżki śmietany 18%
½ łyżeczki pasty Wasabi
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki zielonego mielonego pieprzu

Pora kroimy w plasterki. Zamrożone krewetki wrzucamy na suchą gorącą patelnię, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 2 minuty. Przecedzamy. Powstały płyn zlewamy do garnka, dodajemy śmietanę wymieszaną z przyprawami i Wasabi, doprowadzamy do wrzenia.
Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pora i szklimy go. Dodajemy krewetki i przyprawy, smażymy przez 1 minutę. Na talerz wylewamy sos, na niego wykładamy krewetki.
Smacznego!

Krewetki koktajlowe by Yvonne (MM)



Czyli cud, miód i orzeszki ;)

25 dkg mrożonych krewetek koktajlowych
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
3 duże ząbki czosnku
¼ łyżeczki soli morskiej
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
1/8 łyżeczki mielonej papryki chilli
1 łyżka oliwy z oliwek

Rozgrzać patelnię. Krewetki wysypać na durszlak, przelać wrzątkiem. Wrzucić na patelnię, dodać rozmaryn i smażyć przez 2 minuty. Odcedzić na durszlaku (podczas smażenia uwolni się sporo wody). Na patelnię wlać oliwę, wrzucić krewetki i drobno posiekany czosnek. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać sól, pieprz i chilli. Wymieszać i podawać gorące.
Smacznego!

Kotleciki z kiełkami MM by Yvonne



Dietetyczne kotleciki drobiowe z parowaru

25 dkg piersi z kurczaka
3 dkg kiełków czerwonej kapusty
5 dkg pieczarek
1 białko
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1/8 łyżeczki białego mielonego pieprzu

Mięso i pieczarki drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, formować kotleciki. Gotować w parowacze przez 25 minut.
Smacznego!

Kapusta z mięsem



Czyli sprzątanie lodówki

1 kg kiszonej kapusty
1 kg różnych pieczonych mięs i wędlin
15 dkg cebuli
2 łyżki przyprawy do bigosu
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju do smażenia

Kapustę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Na 1 łyżce oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Na 2 łyżkach oleju smażymy (przez 15 minut) pokrojone w kostkę wędliny. Kapustę odcedzamy. Na pozostałym oleju przesmażamy koncentrat. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i dusimy przez 20 minut często mieszając (w razie potrzeby można dolać nieco wody).
Smacznego!

Jarzynka MM by Yvonne



Dietetyczna przekąska na ciepło

1 mały brokuł
10 dkg suchej czerwonej fasoli
5 średnich pieczarek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego (bez cukru)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/8 łyżeczki suszonego tymianku
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki białego mielonego pieprzu
1/8 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Fasolę moczymy (najlepiej na noc), zlewamy wodę, zalewamy wodą świeżą i gotujemy do miękkości. Brokuła moczymy przez 15 minut w osolonej wodzie, osączamy, gotujemy na parze. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i szklimy ją, następnie dokładamy pieczarki i smażymy przez 5 minut. Wrzucamy resztę składników (oprócz czosnku), mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut (na średnim ogniu). Na końcu dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy, dusząc jeszcze przez minutę.
Smacznego!

Jajka z sosem by Yvonne



Doskonałe na przystawkę

6 jajek
1 puszka groszku konserwowego
50 g cebuli
75 g marynowanej cukinii
150 ml majonezu Dekoracyjnego Winiary
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
sól do smaku

Jajka ugotować na twardo (8 minut). Groszek osączyć z zalewy, cebulę i cukinię pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać dokładnie majonez, groszek, cebulę, cukinię i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą.
Smacznego!

Hamburgery wołowe (z parowaru)



Soczyste domowe hamburgery z czosnkowo – gyrosowym smakiem

200 g wołowiny pieczeniowej
3 duże ząbki czosnku
1 płaska łyżka przyprawy kebab – gyros
¼ płaskiej łyżeczki soli

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i dokładnie posiekać (przy okazji się wymieszają). [Jeżeli ktoś nie posiada malaksera, można zmielić lub drobno posiekać mięso z czosnkiem, a następnie dodać przyprawy i wymieszać masę]. Wyjąć, uformować 2 bardzo płaskie hamburgery (rozklepując mięso na dłoni raz z jednej, raz z drugiej strony). Ułożyć je w parowarze i gotować 45 minut (od momentu zagotowania wody). Po 25 minutach gotowania można dołożyć drugie „piętro parowaru), np. z brokułem.
Smacznego!

Gulasz z drobiowych serduszek



Świetne urozmaicenie menu

½ kg drobiowych serduszek
2 łyżki oliwy z oliwek
10 dkg cebuli
200 ml wrzącej wody
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki z pełnego przemiału (pp)
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki zielonego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki posiekanego suszonego koperku

Serca myjemy, odcinamy góry z warstwą tłuszczu. Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy dokładnie osączone serduszka i dokładnie je obsmażamy, dodajemy cebulę, smażymy jeszcze przez 3 minuty. Wlewamy wodę i dusimy serca do miękkości. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką, koperkiem i przyprawami. Wlewamy na patelnię i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 1 minutę. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!

Grillowy bukiet jarzynowy



Warzywa na ciepło z sosem winegret

3 kapelusze pieczarek
150 g kalafiora
½ dużej papryki
1 średnia cebula
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka jabłkowego octu winnego
¼ łyżeczki żółtej mieszanki curry
¼ łyżeczki suszonej papryki (pokruszonej)
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki suszonego szczypiorku
¼ łyżeczki ziół prowansalskich

Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Kalafiora gotować na parze przez 20 minut. Wyjąć, przekroić na pół. Cebulę pokroić na ćwiartki. Pieczarki umyć, wykręcić z nich nóżki. Paprykę przekroić wzdłuż na połowy. Warzywa grillować na mocno rozgrzanym grillu przez 15 minut. Gotowe warzywa polać sosem.
Smacznego!

Grillowany filet z indyka



Delikatne mięso z minimalną zawartością tłuszczu

2 plastry (o grubości ok. 1 cm) filetu z indyka
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek (I tłoczenie)
½ łyżeczki jabłkowego octu winnego
½ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
½ łyżeczki mielonych ziaren gorczycy
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki suszonego tymianku
¼ łyżeczki suszonego szczypiorku
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
¼ łyżeczki granulowanego czosnku

Z podanych składników przyrządzić marynatę. Dokładnie natrzeć nią mięso i wstawić na noc do lodówki. Grillować po 5 minut z każdej strony polewając pozostałą w naczyniu marynatą.
Smacznego!

Grillowane „rybki” z kurczaka



Doskonały pomysł na wykorzystanie „rybek” pozostałych z piersi.

6 rybek z piersi kurczaka (tych cienkich płatków mięsa spod spodu fileta)
1 łyżka żółtej mieszanki curry (w proszku)
3 łyżki oliwy z oliwek (II tłoczenie)
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego

Czosnek bardzo drobno posiekać. Curry zmieszać z oliwą. Rybki włożyć do szklanej miski, zalać oliwą z curry, dodać czosnek i dokładnie wymieszać. Pomiędzy rybki włożyć pokruszonego liścia oraz ziele (w całości). Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rybki oczyścić (najlepiej tępą stroną noża) z przypraw i grillować po 4 minuty z każdej strony. Przed rozpoczęciem grillowania można mięso posolić.
Smacznego!

Góralska kwaśnica



Pyszna zupa na wędzonych żeberkach

½ kg wędzonych żeberek
30 dkg kiszonej kapusty
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
5 dkg korzenia selera
2 litry wody
½ łyżki soli
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
3 średnie ziemniaki

Żeberka dzielimy na 3 porcje. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, liść i ziele. Gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, aż mięso na żeberkach zacznie odchodzić od kości. Wyjmujemy wszystko z wywaru, jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy (do wywaru) kapustę z jarzynami i gotujemy do miękkości kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka wrzucamy do zupy i podgrzewamy w niej (można wyjąć kości). Ziemniaki gotujemy osobno, układamy na talerzach, zalewamy je zupą, do której wkładamy po porcji żeberek.
Do kwaśnicy można użyć żeberek wędzonych lub świeżych.
Smacznego!

Galaretka drobiowa



Delikatna, dietetyczna galaretka z indyka i kurczaka

1 kurczak (ok. 1,50 kg)
70 dkg udźca z indyka
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
10 dkg białej części pora
3 duże ząbki czosnku
3 l wody
2 łyżki soli
½ łyżki białego mielonego pieprzu
5 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 opakowania żelatyny (na 2 l wody każde)
10 dkg konserwowego groszku

Kurczaka i indyka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, obraną i opaloną nad gazem cebulę, pora, liście i ziele. Gotujemy na minimalnym płomieniu (zbierając powstającą pianę) do chwili, kiedy mięso zacznie odstawać od kości. Przecedzamy, zbieramy z wierzchu tłuszcz. Do wywaru dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i żelatynę. Dokładnie mieszamy. Nie gotujemy!
Mięso oddzielamy od kości (skórę odrzucamy), następnie kroimy w drobną kostkę. Do miseczek wkładamy po 3 plasterki marchewki i 3 ziarna groszku. Zalewamy wywarem i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Smacznego!

Flaki cielęce



50 dkg cielęcych flaków
5 dkg marchewki
1 średnia cebula
1 średnia pietruszka
5 dkg korzenia selera
1 łyżeczka otartego majeranku
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1 kostka bulionowa Bulion Cielęcy
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki maggi
1 liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżka mąki
1 łyżka klarowanego masła

Flaki dokładnie płuczemy, kroimy w paseczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Wodę odlewamy, czynność powtarzamy. Przecedzamy flaki i zalewamy je wrzącą wodą. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do flaków wraz z obraną (całą) cebulą, liściem i zielem. Gotujemy do momentu, aż flaki będą miękkie. Następnie dodajemy majeranek, gałkę, kostkę rosołową, pieprz i maggi. Na patelni delikatnie rumienimy mąkę, dodajemy masło i robimy jasną zasmażkę. Zostawiamy ją do ostygnięcia. Zimną zasmażkę rozprowadzamy gorącym płynem, rozpuszczamy ewentualne grudki i wlewamy do flaków.
Smacznego!

Feta zapiekana na szpinaku



Niesamowicie pyszne danie rodem z Grecji

100 g sera feta
200 g mrożonych liści szpinaku
50 ml śmietany 12%
3 duże ząbki czosnku
2 marynowane papryczki chilli
2 czarne oliwki bez pestek
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
¼ szklanki wody

Wodę wlewamy na patelnię, dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż odparuje 90% wody. Czosnek bardzo drobno siekamy. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, pieprzem i solą. Wlewamy do szpinaku i dokładnie mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Fetę dzielimy na trójkąty. Do naczynia, w którym danie będzie podane wkładamy szpinak, wyrównujemy powierzchnię, na nim układamy fetę. Na każdym trójkącie umieszczamy papryczkę i po 2 połówki czarnej oliwki.
Piekarnik rozgrzewamy do 280 stopni (górna grzałka z termoobiegiem).
Fetę zapiekamy przez 10 minut. Podajemy gorącą.
Smacznego!

Feta by Yvonne



Rewelacyjna przekąska na ciepło tylko dla smakoszy

200 g sera feta
250 g świeżych liści szpinaku
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 duże ząbki czosnku
2 białka
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
2 marynowane papryczki chilli
1 łyżka oliwy z oliwek

Jogurt miksujemy z czosnkiem, białkami i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak, przykrywamy naczynie i smażymy liście przez 2 minuty. Odstawiamy. Fetę dzielimy na 2 części, piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu). Szpinak mieszamy z sosem jogurtowym i wylewamy go na dno żaroodpornego naczynia. Na sosie układamy fetę, na każdej porcji kładziemy po 1 papryczce. Zapiekamy przez 10 minut na najwyższym poziomie piekarnika.
Smacznego!

Drobiowe pulpety z parowaru



Delikatne, dietetyczne danie

20 dkg gulaszowego mięsa z kurczaka
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka przyprawy do kurczaka
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Mięso zmielić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Masa ma być luźna. Formować pulpety, poukładać w parowarze i nastawić czas na 40 minut.
Smacznego!

Drobiowe klopsy z parowaru



Delikatne i aromatyczne

200 g mięsa gulaszowego z kurczaka
50 g kaszy manny
1 jajko
1 łyżka przyprawy do kurczaka

Mięso mielimy maszynką o sitku z drobnymi oczkami. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy masę. Formujemy kulki, wkładamy do parowaru i gotujemy przez 40 minut.
Podajemy z sosem serowym i ryżem z morelami.
Smacznego!

Diabelskie jadło



Diabelsko ostre i niebiańsko pyszne

2 duże ziemniaki
8 cienkich plastrów pieczonego schabu
2 łyżki sosu chilli – czosnkowego (Chilli – Garlic)
1 łyżka zmielonej marynowanej słoniny
1 łyżka oleju
5 dkg cebuli
10 dkg kiszonej kapusty
½ łyżeczki zmielonego kminku
¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
8 wykałaczek

Ziemniaki gotujemy w mundurkach (można użyć ziemniaków pozostałych z obiadu), studzimy, obieramy, każdego dzielimy na 4 równe części. Cebulę niezbyt drobno siekamy. Na patelnię wkładamy słoninę i wlewamy olej. Rozgrzewamy i obsmażamy ziemniaki dokładnie z każdej strony. Każdy plaster schabu smarujemy sosem chilli – czosnkowym (zużywamy na to 1 łyżkę), składamy go na pół (wzdłuż dłuższej części). Ziemniaki zdejmujemy z patelni, każdy z nich zawijamy w schab, spinamy wykałaczką. Ponownie smażymy. Usmażone ziemniaki zdejmujemy z patelni i utrzymujemy w cieple (można włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni). Na patelnię wsypujemy cebulę, smażymy ją przez 3 minuty. Dokładamy kapustę, kminek, pieprz oraz pozostały sos chilli-czosnkowy. Dokładnie mieszamy i smażymy przez 5 minut.
Smacznego!