Przepis na 12 sztuk:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
100 g roztopionej margaryny Palmy
1/2 szklanki cukru
1 mała szczypta soli
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mleka
50 g zmielonych orzechów włoskich
W 1 misce dokładnie mieszamy składniki mokre, w drugiej misce - suche. Mokre wlewamy do suchych i szybko, niezbyt długo i dokładnie mieszamy (grudki są wskazane). Masę wykładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (wkładamy do piekarnika gorącego) przez 25 - 30 minut (z termoobiegiem). Po upieczeniu mufinki studzimy na kratce.
poniedziałek, 24 stycznia 2011
niedziela, 9 stycznia 2011
Babka żurawinowo - cytrynowa
To jedno z tych ciast, które smakuje zawsze i każdemu.
Oto przepis:
250 g mąki
3 jajka
150 g masła
180 g cukru
250 g serka homogenizowanego
1 kisiel żurawinowy z cukrem (użyłam Winiary)
skorka otarta z 1 cytryny (tylko żółta część)
1 łyżka soku z cytryny
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękkie masło i ciągle miksując (na najwyższych obrotach) stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu dodać serek, sok i skórkę cytrynową. Miksować, aż składniki się połączą. Ciasto wyłożyć do formy (dużej keksówki) wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 minut w temp 180 stopni (bez termoobiegu).
Oto przepis:
250 g mąki
3 jajka
150 g masła
180 g cukru
250 g serka homogenizowanego
1 kisiel żurawinowy z cukrem (użyłam Winiary)
skorka otarta z 1 cytryny (tylko żółta część)
1 łyżka soku z cytryny
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękkie masło i ciągle miksując (na najwyższych obrotach) stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu dodać serek, sok i skórkę cytrynową. Miksować, aż składniki się połączą. Ciasto wyłożyć do formy (dużej keksówki) wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 minut w temp 180 stopni (bez termoobiegu).
środa, 5 stycznia 2011
Kaczka pieczona faszerowana
Składniki:
1 kaczka (ok. 1,5 kg)
Farsz:
30 dkg chudej wołowiny
1 wątróbka drobiowa
1 pszenna bułka
3 łyżki ciepłego mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli morskiej
sól do natarcia kaczki
Kaczkę myjemy, wyjmujemy z niej kości. Od wewnątrz i z zewnątrz nacieramy ją solą i odstawiamy. Z bułki ścinamy skórkę, którą moczymy w ciepłym mleku. Odciskamy. Wołowinę, wątróbkę, skórkę z bułki i czosnek bardzo drobno siekamy. Miąższ bułki kroimy w kostkę (ok. 1x1 cm). Składniki farszu mieszamy ze sobą. Nadziewamy kaczkę, sznurujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy (bez przykrycia) 90 minut w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem).
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)