piątek, 4 lutego 2011

Bertram

...czyli ziele św. Hildegardy z Bingen. Powszechnie stosowany jest w rosyjskiej medycynie ludowej.

Zapachem delikatnie przypomina rumianek, w smaku lekko gorzkawy i nieco pikantny. Posiada wiele właściwości leczniczych, m.in.:
- wspomaga trawienie,
- zwiększa zdolność koncentracji,
- wspomaga leczenie przeziębienia,
- dobroczynnie działa na wzrok,
- ma działanie przeciwkaszlowe,
- obniża poziom cukru we krwi.

Najlepiej niewielkich ilości bertramu używać codziennie - jako dodatku do pieczywa, mięs, ryb lub zup.



Kupiłam na www.skworcu.pl

wtorek, 1 lutego 2011

Pieprz bałkański

Jedna z lepszych przypraw, jakich używam, podobna nieco do pieprzu ziołowego.

Skład: gorczyca, czosnek, papryka ostra, lubczyk, majeranek.

Dominuje aromat gorczycy przełamany pikantną nutą papryki. Lubczyk i majeranek są również doskonale wyczuwalne. Najlepiej pieprzu tego używać do potraw po zdjęciu ich z ognia. Przyprawa idealna jest do mięs, warzyw oraz kanapek.



Kupiłam na www.skworcu.pl