wtorek, 23 sierpnia 2011

Smaczna patelnia

Przepis:

10 dkg łopatki wieprzowej
1 małe jajko
2 łyżki bułki tartej
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
10 dkg suchego makaronu świderki z mąki pełnoziarnistej
1/2 puszki groszku
1/2 plastra sera żółtego
olej do smażenia
Przyprawy (ilość wg uznania):
pieprz czarny mielony
suszony czosnek niedźwiedzi (kupiłam na www.skworcu.pl)
Kucharek Uniwersalna

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Łopatkę, jajko, 1 łyżkę bułki tartej, czosnek, 1/4 cebuli, Kucharka, pieprz oraz czosnek niedźwiedzi wrzucamy do przystawki do blendera i drobno siekamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Kulki wyjmujemy, na tym samym oleju szklimy pozostałą cebulę, dodajemy makaron i groszek. Przyprawiamy Kucharkiem i pieprzem, mieszamy, smażymy przez 3 minuty. Wkładamy kulki mięsne, na wierzchu układamy żółty ser. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy całość do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Przed podaniem posypujemy całość suszonym czosnkiem niedźwiedzim.


sobota, 6 sierpnia 2011

Bób z groszkiem i kiełbasą

Kolejna wariacja na temat bobu. Dopóki sezon trwa! :)

Przepis:

1 kg młodego bobu
20 dkg cienkiej kiełbasy
15 dkg cebuli
2 ząbki czosnku
1 puszka groszku konserwowego
2 łyżki oleju
1 kostka rosołowa - Bulion Wołowy
Przyprawy (ilość wg uznania):
sól
pieprz biały mielony

Bób ugotować do miękkości w wodzie z kostką rosołową. Odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno kiełbasę, dodać posiekaną cebulę, wymieszać, smażyć przez 5 minut. Następnie wrzucić na patelnię bób, czosnek i groszek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć patelnię i dusić całość przez kolejne 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Podawać na ciepło z pieczywem lub bez.

Bób z kapustą

Alternatywa dla grochu ;)

Przepis:

1 kg młodego bobu
20 dkg młodej kapusty
15 dkg cienkiej kiełbasy
10 dkg cebuli
1 pomidor
3 ząbki czosnku
1 kostka bulionu drobiowego
2 łyżki oleju
Przyprawy (ilość wg uznania):
mielony kmin rzymski (kumin)
maggi
pieprz czarny mielony
Kucharek - Uniwersalna
pieprz bałkański (kupiłam na www.skworcu.com.pl)

Bób ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż cebula będzie szklista. Następnie wrzucić drobno posiekaną kapustę oraz zmiksowanego pomidora pozbawionego skóry. Wymieszać całość i dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Dodać bób i roztarty z Kucharkiem czosnek. Dusić danie przez kolejne 2 minuty. Przyprawić kuminem, maggi, pieprzami oraz Kucharkiem. Podawać solo lub z pieczywem.

czwartek, 4 sierpnia 2011

Bób smażony z kiełbasą i rzodkiewką

Mój pomysł na bób :)

Przepis:

1 kg młodego bobu
15 dkg cienkiej kiełbasy
7 rzodkiewek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
Przyprawy (ilość wg uznania):
Kucharek - Uniwersalna
maggi
pieprz czarny mielony

Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. W czasie, gdy bób się gotuje, na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie już usmażona, wrzucić bób oraz pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Wymieszać, smażyć całość pod przykryciem około 5 minut. Na końcu wrzucić posiekany czosnek, doprawić danie Kucharkiem, maggi oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).