1 pojedyncza pierś z kurczaka
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
olej do smażenia
Sos:
1 serek topiony wędzony (100g)
1/2 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka mąki
3 łyżki sosu śliwkowego (Plum Sauce)
10 suszonych śliwek
½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
sól do smaku
Smażone rozmarynowe ziemniaczki:
5 ziemniaków ugotowanych na parze
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
½ łyżeczki soli
Pierś pokroić w skośne plastry grubości około 1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem, przeciąć w środku i wywinąć jak faworki. Oprószyć solą i pieprzem. Ostawić.
Serek topiony dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i sosem śliwkowym. Doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Dodać pokrojone w paseczki śliwki oraz przyprawy. Gotować jeszcze przez 2 minuty wciąż mieszając. Zestawić z ognia.
Ugotowane gorące ziemniaki przekroić na połowy.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Układać faworki, obok ziemniaki. Faworki smażyć na jasny kolor, ziemniaki posypać mieszanką przypraw i również usmażyć na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz