Rozpływające się w ustach golonko z chrupiącą skórką
1 przednie golonko wieprzowe
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki oleju ryżowego
Do sporządzenia mieszanki przypraw:
1/10 łyżeczki granulowanego czosnku
1/10 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/10 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/10 łyżeczki kolendry
1/10 łyżeczki gorczycy (białej)
1/10 łyżeczki kurkumy
1/10 łyżeczki kminku
1/10 łyżeczki soli
Golonko umyć, oczyścić z ewentualnej szczeciny (opalając ją nad gazem). W garnku zagotować wodę wraz z liściem i zielem. Do wrzącej wody włożyć golonko i gotować 2 godziny. Dodać marchewkę, pietruszkę i ząbki czosnku. Gotować dalsze 30 minut.
Przyprawy do mieszanki wsypać do blendera lub moździerza i utrzeć je na drobny proszek.
Mięso wyjąć z wody, wyluzować kość. Z mięsa uformować zgrabną porcję (obwiązując je nitką). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonko na dużym gazie ze wszystkich stron. Usunąć nitkę, posypać mięso przyprawami i smażyć jeszcze przez około 5 minut na jak najmniejszym ogniu. Można również golonko z przyprawami zapiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz