wtorek, 12 stycznia 2010

Grzybowy filet z kurczaka



Proste i pyszne sezonowe danie obiadowe

1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki oleju ryżowego
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
¼ łyżeczki mielonego kminku
10 dkg świeżych grzybów (borowiki, koźlarze, podgrzybki)
1 łyżka posiekanej cebuli
1 łyżka jogurtu naturalnego

Pierś kroimy na 4 plastry. Każdy z nich posypujemy z obu stron zmieszanymi przyprawami i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Na zimną patelnię wlewamy olej (1 łyżkę), wsypujemy cebulę i podsmażamy na małym gazie do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone na plasterki grzyby i smażymy przez kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju ryżowego i obsmażamy piersi po 3 minuty z każdej strony. Wlewamy sos grzybowy i smażymy jeszcze przez 1 minutę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz