niedziela, 10 stycznia 2010

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami



Słodko – winna wersja naleśników

Składniki:

Ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru
1 szklanka mleka
½ szklanki mineralnej gazowanej wody
1 szklanka mąki
szczypta soli
¼ szklanki oleju ryżowego
1 łyżeczka oleju (do smażenia)

Farsz:
½ kg kwaśnych jabłek
2 łyżki cukru (można dać więcej, jak ktoś lubi słodsze)
2 łyżki rodzynek

Wykonanie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy je na suchą patelnię, wsypujemy cukier i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dokładamy rodzynki i smażymy wszystko jeszcze przez 10 minut. Odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wrzucamy/wlewamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Smażymy naleśniki, skrapiając co 3-ci naleśnik patelnię olejem.
Na każdy naleśnik kładziemy po łyżce farszu, rozsmarowujemy go na połowie naleśnika i zwijamy w rulonik.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz