Ostatki. Szykowała się niewielka imprezka, więc przydałaby się jakaś sałatka. Wynalazłam "gyros". Prawdę mówiąc podeszłam do niej dość sceptycznie. Taka mieszanka nie wydawała mi się niczym specjalnym - ot kilka składników i typowa warstwowa sałatka. Miska stanęła na stole i jakoś nikt nie kwapił się do spróbowania "czegoś posypanego kapustą pekińską". Do czasu, aż każdy z gości dostał porcję na talerzyk. Sałatka zniknęła w kilkadziesiąt sekund. Kompozycja smaków okazała się genialną. Efektem tego było dodanie sałatki do Bardzo Ulubionych dań no i oczywiście do wykorzystania przy okazji najbliższej imprezy.
Bardzo ją wszystkim polecam - jeżeli chcecie zaskoczyć gości.
3 liście kapusty pekińskiej
½ kg piersi z kurczaka
½ opakowania przyprawy kebab – gyros
1 łyżka oliwy z oliwek
1 puszka kukurydzy
2 średnie ogórki konserwowe
½ papryki konserwowej
6 łyżek pikantnego ketchupu
Sos:
5 łyżek majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
Pierś kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Mieszamy z przyprawą kebab – gyros i odstawiamy do lodówki. Kapustę drobno siekamy, ogórka i paprykę kroimy w drobna kostkę. Przygotowujemy sos: czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z majonezem oraz pieprzem i jogurtem. Kukurydzę osączamy i mieszamy z ogórkiem i papryką. Na patelnie wlewamy oliwę, obsmażamy na niej mięso ciągle mieszając (przez 7 minut), zostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Na dno szklanej miski wsypujemy 1/3 kapusty, następnie: ½ mięsa, ½ ketchupu, 1/3 sosu, ½ kukurydzy i dalej: kapustę, mięso, ketchup, sos, kukurydzę, sos i kapustę. Nie mieszamy. Wkładamy do lodówki na nie dłużej, niż godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz