środa, 3 marca 2010

Leniwe pierogi



Po prostu...

25 dkg chudego twarogu
25 dkg ziemniaków
1 jajko
½ szklanki mąki
1 szczypta soli
1 szczypta cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru

Do polania:
10 dkg masła
3 łyżki rodzynek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta cynamonu

Ziemniaki ugotować, zmielić wraz z serem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść lekko twarde ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Z ciasta formować (na desce posypanej mąką) wałki o średnicy ok. 3 cm. Spłaszczyć je i ukośnie odcinać pierożki. Zagotować wodę ze szczyptą soli. Wrzucać pierogi (nie przerywając wrzenia). Gotować do momentu wypłynięcia. W rondelku stopić masło, dodać cukier (zwykły i waniliowy), rodzynki oraz cynamon. Smażyć wszystko przez 2 minuty ciągle mieszając. Mieszanką polać pierogi.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Och, leniwe... Tak, chętnie bym je pochłonął właśnie teraz. Ciekawostka, niedawno zostałem poczęstowany leniwymi, które smakowały jak wieprzowe skórki :) Autor wymieszał składniki, nie zastanawiając się, że masło i tarta bułka mają służyć do wykończenia gotowych pierogów a nie jako składniki ciasta :) Hm, no ale czasami taka odmiana też jest potrzebna, żeby stwierdzić, że przepisy czytamy ze zrozumieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na leniwe z ziemniakami u nas się mówi "leniwe ruskie".
    Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. leniwe jak skórki? masakra ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. u Was, to znaczy Grażynko, gdzie?

    OdpowiedzUsuń