niedziela, 9 stycznia 2011

Babka żurawinowo - cytrynowa

To jedno z tych ciast, które smakuje zawsze i każdemu.

Oto przepis:

250 g mąki
3 jajka
150 g masła
180 g cukru
250 g serka homogenizowanego
1 kisiel żurawinowy z cukrem (użyłam Winiary)
skorka otarta z 1 cytryny (tylko żółta część)
1 łyżka soku z cytryny
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękkie masło i ciągle miksując (na najwyższych obrotach) stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu dodać serek, sok i skórkę cytrynową. Miksować, aż składniki się połączą. Ciasto wyłożyć do formy (dużej keksówki) wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 minut w temp 180 stopni (bez termoobiegu).

4 komentarze: