środa, 5 stycznia 2011

Kaczka pieczona faszerowana



Składniki:
1 kaczka (ok. 1,5 kg)
Farsz:
30 dkg chudej wołowiny
1 wątróbka drobiowa
1 pszenna bułka
3 łyżki ciepłego mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli morskiej

sól do natarcia kaczki

Kaczkę myjemy, wyjmujemy z niej kości. Od wewnątrz i z zewnątrz nacieramy ją solą i odstawiamy. Z bułki ścinamy skórkę, którą moczymy w ciepłym mleku. Odciskamy. Wołowinę, wątróbkę, skórkę z bułki i czosnek bardzo drobno siekamy. Miąższ bułki kroimy w kostkę (ok. 1x1 cm). Składniki farszu mieszamy ze sobą. Nadziewamy kaczkę, sznurujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy (bez przykrycia) 90 minut w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ale rumiana kaczuszka :) Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na 100% wypróbuję ten przepis. Mam dostęp do kaczek swojskiego chowu i są zupełnie inne niż te ze sklepu.Pychotka! I już nie mogę się doczekać tego przepisu...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń