poniedziałek, 7 marca 2011

Zupa z ciecierzycy

Rozgrzewająca zupa (nie tylko) na zimowe dni.

Przepis:
500 g suchej ciecierzycy
2 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
8 dkg korzenia selera
4 duże ząbki czosnku
20 dkg wędzonego boczku
20 dkg wędzonej kiełbasy
4 suszone kapelusze borowików
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
1 duża szczypta czerwonej czubricy (kupiłam na www.skworcu.com.pl)
maggi i czarny mielony pieprz do smaku

Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia dodać grzyby, liście oraz ziele i ugotować cieciorkę w wodzie, w której się moczyła. Gdy ciecierzyca będzie już miękka, dodać starte na tarce o dużych oczkach: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek drobno pokroić, wytopić na teflonowej patelni, dodać posiekaną cebulę, smażyć, aż cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Wrzucić wszystko do zupy, na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę. Dodać ją do zupy. Doprawić maggi, pieprzem oraz czubricą do smaku.

2 komentarze:

  1. ostatnio i w mojej kuchni króluje ciecierzyca

    OdpowiedzUsuń
  2. syta, ale niesamowicie zdrowa.
    pyszna!

    OdpowiedzUsuń