30 dkg łopatki wieprzowej
10 dkg pieczarek
10 dkg cebuli
2 ząbki czosnku
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
1 szczypta vegety
1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
1 Kostka Mięsna Winiary
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Łopatkę i pieczarki (odłożyć 2 średnie szt) zmielić. Cebulę posiekać. Połowę zeszklić na odrobinie oleju, dodać wraz z posiekanym czosnkiem, jajkami, bułką tartą, vegetą i pieprzem do mięsa. Dokładnie wyrobić masę. Formować owalne kotleciki, każdy obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotleciki z każdej strony. Dodać pozostałą cebulę i odłożone wcześniej pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć 2 minuty, zalać wrzącą wodą i dusić pod przykryciem przez kwadrans. Wkruszyć Kostkę Mięsną, wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę (bez przykrycia). Sos można zagęścić mąką rozmieszaną z zimną wodą.
niezawodne mielone ;]
OdpowiedzUsuńlekko urozmaicone. mniam!
Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)
OdpowiedzUsuń