sobota, 6 sierpnia 2011

Bób z groszkiem i kiełbasą

Kolejna wariacja na temat bobu. Dopóki sezon trwa! :)

Przepis:

1 kg młodego bobu
20 dkg cienkiej kiełbasy
15 dkg cebuli
2 ząbki czosnku
1 puszka groszku konserwowego
2 łyżki oleju
1 kostka rosołowa - Bulion Wołowy
Przyprawy (ilość wg uznania):
sól
pieprz biały mielony

Bób ugotować do miękkości w wodzie z kostką rosołową. Odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno kiełbasę, dodać posiekaną cebulę, wymieszać, smażyć przez 5 minut. Następnie wrzucić na patelnię bób, czosnek i groszek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć patelnię i dusić całość przez kolejne 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Podawać na ciepło z pieczywem lub bez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz