sobota, 6 sierpnia 2011

Bób z kapustą

Alternatywa dla grochu ;)

Przepis:

1 kg młodego bobu
20 dkg młodej kapusty
15 dkg cienkiej kiełbasy
10 dkg cebuli
1 pomidor
3 ząbki czosnku
1 kostka bulionu drobiowego
2 łyżki oleju
Przyprawy (ilość wg uznania):
mielony kmin rzymski (kumin)
maggi
pieprz czarny mielony
Kucharek - Uniwersalna
pieprz bałkański (kupiłam na www.skworcu.com.pl)

Bób ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż cebula będzie szklista. Następnie wrzucić drobno posiekaną kapustę oraz zmiksowanego pomidora pozbawionego skóry. Wymieszać całość i dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Dodać bób i roztarty z Kucharkiem czosnek. Dusić danie przez kolejne 2 minuty. Przyprawić kuminem, maggi, pieprzami oraz Kucharkiem. Podawać solo lub z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz