czwartek, 5 maja 2011

Amerykaniec

... w mojej wersji :)

Przepis:

3 szklanki mąki
1 kg słodkich jabłek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 jajek
1,5 szklanki oleju
50 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
100 g rodzynek
0,5 szklanki orzechów włoskich

Orzechy zmielić, rodzynki oprószyć mąką. 3 szklanki mąki wymieszać z proszkiem i sodą. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ok. 0,5 x 0,5 cm. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno: olej, mąkę, kakao, orzechy, cynamon i mleko. Ciasto ma być bardzo gęste. Na końcu łyżką wmieszać do niego jabłka oraz rodzynki. Dużą tortownicę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 minut.

2 komentarze:

  1. Kocham to ciasto! Robilam lata temu, a nigdy nie zabralam ze soba przepisu od mojej matki! Dobrze wiedziec,ze jest tutaj :):):)

    OdpowiedzUsuń