czwartek, 5 maja 2011

Ciasto mocno czekoladowe

Przepis (na dużą blachę):

4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1 opakowanie proszku do pieczenia
150 g margaryny
50 ml oleju
50 ml mleka
2 opakowania cukru waniliowego
150 g płatków czekoladowych do pieczenia
Polewa:
2 tabliczki czekolady mlecznej
50 ml mleka

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Cały czas ubijając (tu świetnie sprawdza się mikser z misą obrotową) dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie cienką strużką wlewać chłodną stopioną margarynę zmieszaną z olejem. Na końcu dodać mleko (jeśli ciasto jest bardzo gęste - ilość mleka zwiększyć). Odłożyć mikser i łyżką wmieszać do ciasta płatki. Blachę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjąć, ostudzić. Przygotować polewę: do garnka wlać mleko, wsypać czekoladę połamaną na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i zostawić do zastygnięcia polewy.

2 komentarze:

  1. faktycznie na dużą blacheę, solidna porcja pysznego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda :)

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń