środa, 18 maja 2011

Zupa z grochu włoskiego na wędzonce

Przepis:

25 dkg grochu włoskiego
15 dkg wędzonki wieprzowej
10 dkg wędzonej kiełbasy z indyka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 kostka buliony warzywnego

Przyprawy (ilość wg uznania):

suszony majeranek
maggi
pieprz czarny mielony

Groch włoski namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczył. Kiełbasę pokroić na małe kawałeczki, podsmażyć na suchej teflonowej patelni, wrzucić do garnka z grochem. Wędzonkę pokroić w drobną kostkę, wytopić na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Dodać do wędzonki posiekaną cebulę, smażyć przez 5 minut, następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć przez 1 minutę, wrzucić wszystko do zupy. Dodać kostkę bulionową, przyprawić zupę majerankiem, maggi i czarnym mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz