czwartek, 26 maja 2011

Kotlety mielone by Yvonne

Przepis:

30 dkg łopatki wieprzowej
2 jajka
0,5 szklanki bułki tartej
1 średnia cebula
2 dkg miąższu pomidora
1 mały ogórek małosolny
2 ząbki czosnku
vegeta, pieprz czarny mielony - do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Łopatkę mielimy maszynką o średnim sicie. Miąższ pomidora, cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Mieszamy mięso, jajka, bułkę tartą, vegetę, pieprz i warzywa. Wyrabiamy masę, formujemy z niej dość płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz