środa, 18 maja 2011

Różowy schab

Przepis:

0,5 kg schabu bez kości
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka chilli w proszku

Przyprawy wymieszać. Mięso włożyć do foliowego woreczka, wsypać mieszankę przypraw, woreczek szczelnie zawiązać. Potrząsać nim tak, aby przyprawy dokładnie otoczyły mięso. Włożyć do lodówki na 5 dób. Co 12 godzin odwracać o 180 stopni. Następnie wyjąc, włożyć do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na 45 minut. Podawać pokrojony w cienkie plasterki.

4 komentarze:

  1. 5 dni marynowania, dłuuugo. Ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny ten schab, mniam! taki jakby wędzony, czy w smaku też go przypomina?

    OdpowiedzUsuń
  3. w smaku raczej przypomina szynkę parmeńską :)

    OdpowiedzUsuń