wtorek, 10 maja 2011

Sałatka warzywna na zimę

...czyli wyjadanie zapasów :)

Przepis:

1 kg białej kapusty
1/2 kg ogórków
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
10 dkg czosnku
10 dkg marchewki
2 dkg czarnego mielonego pieprzu
2 l wody
3/4 l octu
5 łyżek cukru
5 łyżek soli
10 liści laurowych
20 kulek ziela angielskiego

Zagotować wodę z liśćmi i zielem, rozpuścić w niej sól i cukier, pozostawić do ostygnięcia, przyprawy wyjąć, wlać ocet, wymieszać. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, pozostałe warzywa pokroić, wymieszać z pieprzem. Nakładać do słoików, zalać zalewą. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody.

1 komentarz: