poniedziałek, 22 lutego 2010

Bread and butter pudding



Angielski pudding z chleba i masła. Niezwykle delikatna kompozycja białego pieczywa z rodzynkami, żurawiną, cynamonem i wanilią. Rozpieszczona subtelną słodyczą niewielkiej porcji cukru. Raj dla podniebienia, lecz najpierw rozkoszuje się nim nos - zapach podczas pieczenia jest niewyobrażalnie rozkoszny.

1 bochenek pszennego chleba (75 dkg)
125 g masła
1 łyżka cynamonu
3 łyżki rodzynek
3 łyżki suszonej żurawiny
Sos:
1 l mleka
5 jajek
100 g cukru
15 g cukru waniliowego
szczypta soli

Chleb kroimy w kromki o grubości 1 cm. Ścinamy z nich skórkę. Każdą kromkę cienko smarujemy masłem, przekrawamy ją na 2 trójkąty. Średnią blaszkę smarujemy masłem, układamy na niej pierwszą warstwę kromek (masłem do góry). Posypujemy ją cynamonem, żurawiną i rodzynkami. Następnie układamy drugą warstwę kromek (również masłem do góry), posypujemy ją cynamonem, rodzynkami i żurawiną. Analogicznie postępujemy aż do wyczerpania składników.
Przygotowujemy sos: jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodajemy mleko i sól, miksujemy jeszcze przez chwilę. Sosem zalewamy pudding i zostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy pudding przez 45 minut.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. gdy tak słodko o nim piszesz
    to już wyobrażam sobie jak pyszne musi byc takie cynamonowo żurawinowe połaczenie
    i pachnące

    OdpowiedzUsuń
  2. zapach był tak niesamowity, że nie mogliśmy się z mężem doczekać, kiedy pudding będzie gotowy. Smak również nas mile zaskoczył - nie spodziewaliśmy się, że pudding będzie aż tak pyszny :)

    OdpowiedzUsuń