poniedziałek, 8 lutego 2010

Crunchy by Yvonne



Ciasteczka są kruche i nieziemsko pyszne! Na spodzie każdego z nich tworzy się subtelna warstewka karmelu. Do jedzenia nadają się po ostygnięciu - wtedy dopiero zaczynają rozkosznie chrupać w zębach i nieco mniej się kruszą. Bardzo je polecam!

500 g błyskawicznych płatków owsianych
¾ szklanki fruktozy lub cukru
1 cukier migdałowy (16 g)
2 jajka
25 dkg masła
10 dkg łuskanego słonecznika
szczypta soli
10 dkg suszonej żurawiny
2 łyżki płatków migdałów
5 dkg musli gruszkowego z żelkami
10 dkg rodzynek sułtańskich

Masło stopić w rondelku, pozostawić do przestygnięcia. Słonecznik uprażyć na patelni ze szczyptą soli. Musli rozgnieść na mniejsze kawałki. Jajka ubić z fruktozą/cukrem i cukrem migdałowym do białości. Dodać płatki, słonecznik, żurawinę, migdały i rodzynki. Na końcu wlać masło. Masę dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać łyżką porcje masy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na ciemnozłoty kolor (ok. 15 minut). Z papieru zdejmować, gdy będą letnie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz