środa, 3 lutego 2010

Pieczarki kawowo – waniliowe



Modyfikacja popularnego przepisu

150 g margaryny
1 jajko
4 łyżki zmielonej na puder fruktozy
5 kropli aromatu waniliowego
1 i ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Kawę (jeśli ma grubszą frakcję) zmielić na pył. Margarynę utrzeć z fruktozą, aromatem i jajkiem. Maki wymieszać z sodą, połową kawy i porcjami dodawać do margaryny ciągle miksując. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Z ciasta formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kawę (jeśli ma grubszą frakcję) zmielić na pył. Końcówkę plastikowej butelki maczać w kawie, a następnie przykładać do kulek i delikatnie dociskać. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!

Ciasteczka wychodzą lekko słodkie - jeśli ktoś lubi bardziej słodkie - należy zwiększyć ilość fruktozy, którą można również zastąpić cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Ale świetny pomysł z ta kawą:)wypróbuję! Takie zwykłe "pieczareczki"robiłam już kila razy:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pieczarki "zwykłe" mam już ochotę od dosyć dawna. Ale czemu by nie spróbować ich wersji urozmaiconej? ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabierałam się do tych pieczarek ze 2 miesiące. W końcu się udało - miały być zwykłe, ale były jak dla mnie zbyt "zwykłe". A że uwielbiam kawę... ;)))

    OdpowiedzUsuń