poniedziałek, 22 lutego 2010

Sałatka dla Kozy



Oto moja propozycja dania z użyciem makaronu ryżowego Tao-Tao. Konkursowa.

Wąż kolację Kozie przygotował,
Pyszną „głowę smoka” dzisiaj zaserwował

10 dkg makaronu ryżowego Tao-Tao (nitki)
20 g kiełbasy salami
50 g zielonego ogórka
50 g czerwonej słodkiej świeżej papryki
1 grecka oliwka nadziewana migdałem
2 konserwowe szparagi
50 g papryki marynowanej z miodem
2 rzodkiewki
5 paseczków skórki cytrynowej
1/10 liścia kapusty pekińskiej (na kły)
Sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
5 marynowanych pieczarek
3 marynowane cebulki

Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Odcedzamy. Układamy na talerzu formując głowę smoka. Z pozostałych składników robimy oczy, nos, kły, rogi, grzywę itd.
Składniki sosu wkładamy do blendera i miksujemy przez 30 sekund. Sos podajemy osobno.
Ssssmacznego!

1 komentarz: