piątek, 26 lutego 2010

Utopence II



Eksperymenty z "topielcami" trwają ;) Poprzednie Utopence były pyszne, ale zawsze warto poszukać nowego smaku. Tym razem zrobiłam wersję bardziej pikantną. Zamiast wieprzowych parówek użyłam serdelków z indyka. Zobaczymy, co z tego wyjdzie...?

60 dkg serdelków z indyka
3 dkg marynowanych papryczek chilli
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Zalewa:
¾ szklanki octu 10%
3 szklanki wody
½ łyżki soli
¼ łyżki cukru
1 liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego

Składniki zalewy zagotować. Serdelki blanszować 3 minuty we wrzącej wodzie. Wyjąć, ostudzić. Przekroić wzdłuż do połowy grubości. Do słoika wsypać papryczki, dodać czosnek i pieprz. Ułożyć serdelki. Zalać zupełnie zimną zalewą (wraz z przyprawami). Odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce, a następnie włożyć do lodówki na 3 tygodnie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz