poniedziałek, 8 lutego 2010

Chleb na zakwasie z mąki pp z orkiszem i jalapeno



Lekko pikantny z chrupiącą skórką

1 łyżeczka oliwy z oliwek
350 ml mleka
1 łyżka ciasta zakwaszonego
100 g mąki orkiszowej
440 g mąki pszennej pp
2 łyżki fruktozy
3 płaskie łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno (wiórki)

Do maszyny do wypieku chleba wkładamy w kolejności: oliwę, mleko, ciasto zakwaszone, mąkę orkiszową, 200 g mąki pszennej pp, fruktozę, cukier, papryczkę, 240 g mąki pszennej pp i pokruszone drożdże. Ustawiamy na program „pełnoziarniste”. Czas 3 godziny i 40 minut.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł :) Na pewno ma fajny, wyrazisty smak. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń