czwartek, 18 lutego 2010

Sałatka gyros by Yvonne



Ostatki. Szykowała się niewielka imprezka, więc przydałaby się jakaś sałatka. Wynalazłam "gyros". Prawdę mówiąc podeszłam do niej dość sceptycznie. Taka mieszanka nie wydawała mi się niczym specjalnym - ot kilka składników i typowa warstwowa sałatka. Miska stanęła na stole i jakoś nikt nie kwapił się do spróbowania "czegoś posypanego kapustą pekińską". Do czasu, aż każdy z gości dostał porcję na talerzyk. Sałatka zniknęła w kilkadziesiąt sekund. Kompozycja smaków okazała się genialną. Efektem tego było dodanie sałatki do Bardzo Ulubionych dań no i oczywiście do wykorzystania przy okazji najbliższej imprezy.

Bardzo ją wszystkim polecam - jeżeli chcecie zaskoczyć gości.

3 liście kapusty pekińskiej
½ kg piersi z kurczaka
½ opakowania przyprawy kebab – gyros
1 łyżka oliwy z oliwek
1 puszka kukurydzy
2 średnie ogórki konserwowe
½ papryki konserwowej
6 łyżek pikantnego ketchupu
Sos:
5 łyżek majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Pierś kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Mieszamy z przyprawą kebab – gyros i odstawiamy do lodówki. Kapustę drobno siekamy, ogórka i paprykę kroimy w drobna kostkę. Przygotowujemy sos: czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z majonezem oraz pieprzem i jogurtem. Kukurydzę osączamy i mieszamy z ogórkiem i papryką. Na patelnie wlewamy oliwę, obsmażamy na niej mięso ciągle mieszając (przez 7 minut), zostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Na dno szklanej miski wsypujemy 1/3 kapusty, następnie: ½ mięsa, ½ ketchupu, 1/3 sosu, ½ kukurydzy i dalej: kapustę, mięso, ketchup, sos, kukurydzę, sos i kapustę. Nie mieszamy. Wkładamy do lodówki na nie dłużej, niż godzinę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz