czwartek, 11 lutego 2010

Karkówka pieczona z dodatkami



75 dkg karkówki bez kości
10 ząbków czosnku
10 dkg jasnozielonej części pora
3 duże pieczarki
4 łyżki oleju
100 ml wrzącej wody
1 łyżeczka wegety
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Karkówkę umyć, osuszyć, naszpikować 8 ząbkami czosnku. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pora pokroić w krążki, pieczarki w grube (ok. 0,5 cm) plastry. Mięso posypać wegetą i pieprzem. Na i obok mięsa rozłożyć resztę czosnku, pieczarki i por. Wlać wodę. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić piekarnik na 180 stopni i piec (pod przykryciem) do miękkości mięsa (około 1 godziny). W połowie pieczenia mięso polać powstałym sosem. Gdy mięso będzie miękkie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Takie pieczyste to zdecydowanie propozycja dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pieczone mięsa, jak uda mi się kupić wyjątkowo "ładny kawałek" - zawsze ląduje w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń