piątek, 5 lutego 2010

Rydze w pomidorach



Zdecydowanie najpyszniejsza wersja rydzów

3 kg świeżych rydzów
5 łyżek soku z cytryny
1 szklanka koncentratu pomidorowego 30%
½ szklanki octu
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
25 dkg cebuli
¼ szklanki oliwy z oliwek

Rydze gotujemy przez 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym. Odcedzamy, pozostawiamy do przestygnięcia i kroimy w paski o szerokości ok. 4 mm. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na oliwie, dodajemy koncentrat, cukier, sól i ocet. Dokładnie mieszamy. Dodajemy rydze, dokładnie wszystko mieszamy. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pycha! A skąd masz rydze o tej porze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę takiej ilości rydzów :) To danie z pewnością jest pyszne i szkoda, że nie mogę się na nie wprosić :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Rydze zrobiłam jesienią - teraz otwieram słoiczki :)

    OdpowiedzUsuń