Dietetyczna odmiana bigosu
1 kg kapusty kiszonej
20 dkg kapusty białej słodkiej
30 dkg pieczarek
15 dkg cebuli
20 dkg chudych wędlin (ja użyłam pieczonego schabu, pieczonej piersi z kurczaka i wędzonego filetu z indyka)
5 łyżek oliwy z oliwek
3 suszone prawdziwki
2 łyżki maggi
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki soli morskiej
1/8 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Kapustę gotujemy do miękkości z liściem i zielem. Odcedzamy, usuwamy przyprawy. Zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki bardzo drobno siekamy, wędliny kroimy cienkie plasterki, a następnie w kwadraciki o boku ok. 1 cm., słodką kapustę drobno siekamy. Prawdziwki mielimy (w blenderze) na pył. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i sól, smażymy przez 3 minuty, dodajemy wędliny, smażymy przez kolejne 10 minut. Wrzucamy pieczarki i słodką kapustę i dusimy wszystko przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiszoną kapustę wkładamy do garnka, wsypujemy zmielone grzyby, pieprz i paprykę. Wlewamy maggi. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy zawartość patelni. Włączamy pod garnkiem niewielki gaz i cały czas mieszając dusimy całość przez 5 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz