Autorski przepis na popularne ciasteczka
1 ½ szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
4 łyżki fruktozy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1/8 łyżeczki soli
½ szklanki maślanki
½ szklanki mleka 0%
2 białka
1 łyżka dżemu morelowego słodzonego fruktozą
5 łyżek oliwy z oliwek
W dwóch miskach wymieszać składniki: suche z suchymi, mokre z mokrymi. Do mokrych wsypać suche i energicznie wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco luźniejszą, niż kwaśna śmietana. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. Formy na mufinki wypełniać do 2/3 wysokości ciastem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut (przez pierwsze 3 minuty z włączonym termoobiegiem).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz