sobota, 30 stycznia 2010

Jarzynka MM by Yvonne



Dietetyczna przekąska na ciepło

1 mały brokuł
10 dkg suchej czerwonej fasoli
5 średnich pieczarek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego (bez cukru)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/8 łyżeczki suszonego tymianku
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki białego mielonego pieprzu
1/8 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Fasolę moczymy (najlepiej na noc), zlewamy wodę, zalewamy wodą świeżą i gotujemy do miękkości. Brokuła moczymy przez 15 minut w osolonej wodzie, osączamy, gotujemy na parze. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i szklimy ją, następnie dokładamy pieczarki i smażymy przez 5 minut. Wrzucamy resztę składników (oprócz czosnku), mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut (na średnim ogniu). Na końcu dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy, dusząc jeszcze przez minutę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz