Aromatyczny kurczak z mega chrupiącą skórką
1 mały kurczak (ok. 1,10 kg)
Pasta przyprawowa:
4 duże ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka maggi
¼ łyżeczki suszonego tymianku
¼ łyżeczki suszonego szczypiorku
¼ łyżeczki suszonej kolendry
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki mielonego chilli
Składniki pasty wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania prawie gładkiej konsystencji (przez ok. 10 sekund). Kurczaka myjemy, usuwamy ewentualne resztki piór, kuper, tłuszcz przy kuprze i wnętrzności. Przy piersiach udkach i grzbiecie delikatnie odrywamy palcami skórę od mięsa. W powstałe kieszonki wkładamy łyżeczką pastę, delikatnie ją po włożeniu rozcierając po mięsie (masując kurczaka). Kurczaka odstawiamy do lodówki na noc.
Dokładnie myjemy mały słoiczek (usuwając etykietkę). Do formy do pieczenia wlewamy ok. ½ l ciepłej (ok. 60 stopni) wody. Słoiczek również napełniamy ciepłą wodą. Na słoiczek nabijamy kurczaka (tak, aby na nim stabilnie siedział). Kurczaka stawiamy w formie do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na stojąco) i pieczemy przez 180 minut (na ostatnie 30 minut włączamy termoobieg).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz