Dietetyczna wersja naleśników
Ciasto:
1 szklanka mąki pp
1 szklanka mleka 0%
½ szklanki mineralnej gazowanej wody (opcjonalnie)
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 białko
Farsz:
1 kg kiszonej kapusty
10 suszonych prawdziwków
10 średnich pieczarek
1 duża cebula
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
Do panierowania
1 białko
3 łyżki mleka 0%
oliwa z oliwek do smażenia
Z mleka, mąki, soli, białka i oliwy przygotowujemy rzadkie ciasto (w razie potrzeby dolewamy wody). Smażymy cienkie naleśniki (na teflonowej patelni).
Kapustę gotujemy z suszonymi grzybami do miękkości (kapusty). Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażymy wszystko przez 5 minut. Kapustę odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę, pieczarki, kapustę i grzyby mielimy maszynką z sitem o średnich oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
Białko rozkłócimy z mlekiem. Zwijamy krokiety, panierujemy w białku i obsmażamy na minimalnej ilości oliwy z oliwek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz