Dietetyczne, delikatne i pyszne.
½ kg piersi z kurczaka
15 dkg pieczarek
5 dkg zielonej części pora
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka majonezu kieleckiego
Piersi wrzucić do wrzątku i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Wyjąć, zostawić do przestygnięcia. Pieczarki pokroić na ćwiartki, pora w plasterki. Rozgrzać patelnię, wrzucić pieczarki i smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, wlać oliwę, wrzucić pora i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zostawić do ostygnięcia.
Piersi wraz z pieczarkami i porem zmielić maszynką o najdrobniejszym sicie. Dodać jajka, jogurt i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. Rozłożyć ją do małych foremek (na mufinki lub babeczki) i zapiec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (wkładać do rozgrzanego piekarnika). Podawać na ciepło lub na zimno posmarowane cieniutko majonezem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz