Dietetyczne, pikantne danie
2 woreczki dzikiego ryżu
10 średnich pieczarek
1 duża cebula
1 średnia czerwona papryka
1 puszka groszku (bez cukru)
3 dkg białej części pora
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki żółtej mieszanki przypraw curry
Ryż ugotować (wg przepisu na opakowaniu). Pieczarki pokroić na ćwiartki. Patelnię rozgrzać, wrzucić pieczarki, smażyć na ostrym ogniu często mieszając przez 5 minut. Zmniejszyć ogień (do średniego), dolać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć przez 2 minuty. Następnie dołożyć pokrojonego w pół-plasterki pora oraz paprykę pokrojoną w kostkę (zbliżoną wielkością go groszku) oraz groszek. Wymieszać, smażyć przez 1 minutę. Wsypać ryż oraz drobno posiekany czosnek i przyprawy. Mieszając smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz