sobota, 30 stycznia 2010

Marchewkowiec z pigwową nutą



Ciasto z tego, co pozostaje po wyciśnięciu soku z marchwi w sokowirówce

3 całe jajka + 1 żółtko
1 ½ szklanki cukru
2 łyżki syropu z pigwy
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/3 szklanki oleju
2 szklanki miąższu marchewki (pozostałego po wyciśnięciu soku)
2 płaskie łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
¼ łyżeczki soli
½ szklanki rodzynek
1 łyżka mąki
1 łyżeczka masła + 5 łyżek bułki tartej do formy
Lukier:
1 białko
3 łyżki cukru – pudru
1 łyżka soku z cytryny

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i na przemian z olejem dodawać porcjami do ciasta cały czas miksując. Następnie (nie przerywając miksowania) dodać syrop, marchew, cynamon, przyprawę do piernika oraz sól. Miksować wszystko jeszcze przez 3 minuty. Rodzynki wymieszać z łyżką mąki. Formę (blaszka o wymiarach ok. 24 x 25 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do ciasta dodać rodzynki, delikatnie wymieszać ciasto łyżką, wylać na blachę, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 – 60 minut. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.
Składniki lukru utrzeć ze sobą tak, aby lukier był niezbyt gęsty (dodając cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby). Zimne ciasto polukrować i pozostawić do zastygnięcia lukru.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz