Zagospodarowanie nadwyżki farszu z „Udek, których nie było”
Farsz żółty:
10 dkg piersi z kurczaka
1 jajko
3 dkg cebuli
½ łyżeczki żółtego curry
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki soli morskiej
2 łyżki bułki tartej
Farsz czerwony:
10 dkg piersi z kurczaka
1 jajko
1 średnia pieczarka
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki mielonego chilli
½ łyżeczki soli morskiej
2 łyżki bułki tartej
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia
Piersi z kurczaka, cebulę i pieczarkę bardzo drobno posiekać (ja użyłam blendera). Składniki każdego farszu połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić. Z żółtego farszu uformować kulę, rozpłaszczyć ją na desce. Na środku położyć kulkę z farszu czerwonego. Zalepić brzegi. Kotleta spłaszczyć na desce, opanierować w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz