Kluczem do sukcesu jest marynata
½ kg pieczeniowej wołowiny
15 dkg cebuli
5 suszonych śliwek bez pestek
1 łyżeczka wegety
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
300 ml wrzącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu
½ łyżeczki zielonego mielonego pieprzu
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
½ łyżeczki różowego mielonego pieprzu
4 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
Składniki marynaty (oprócz ziela i liści) dokładnie ze sobą mieszamy. Marynatą nacieramy mięso, obkładamy je zielem i liśćmi i odstawiamy do lodówki na 2 doby. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy na niej mięso ze wszystkich stron, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy ją, dokładamy drobno pokrojone śliwki, wegetę, pieprz i marynatę pozostałą z marynowania mięsa (bez liści i ziela). Wlewamy wrzątek i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 2 godziny (do momentu, aż mięso będzie miękkie). Wyjmujemy mięso i kroimy w plastry. Sos miksujemy za pomocą blendera.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz