Ciasto:
100 g mąki pszennej (typ 500)
50 g mąki orkiszowej (typ 450)
1 jajko
4 łyżki oleju Carotino
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta sody oczyszczonej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ szklanki gazowanej wody mineralnej
1 szklanka mleka
Farsz
25 dkg gulaszowego mięsa z kurczaka
1 kostka rosołowa Bulion Cielęcy
8 kawałków suszonych grzybków
15 dkg kiszonej kapusty
5 dkg drobno posiekanej cebuli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka SmakoMyku
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 jajko
Do panierowania:
1 szklanka bułki tartej
1 jajko
¼ szklanki mleka
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
1/8 łyżeczki wegety
Olej do smażenia
W garnku doprowadzamy do wrzenia 1 litr wody. Wkładamy mięso, kostke rosołową i grzyby. Gotujemy przez 15 minut na średnim płomieniu. Wyjmujemy mięso, do wywaru wrzucamy kapustę. Gotujemy do momentu, aż kapusta zmięknie. Mięso bardzo drobno siekamy. Cebulę szklimy na oleju. Ugotowaną i przestudzoną kapustę wraz z grzybami drobno siekamy. Wszystkie składniki farszu wrzucamy do miski i mieszamy do momentu, aż farsz zacznie odstawać od łyżki.
Z podanych składników przygotowujemy rzadkie ciasto (w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka). Smażymy naleśniki.
Zawijamy krokiety.
Jajko rozkłócamy z mlekiem i przyprawami.
Krokiety panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz