sobota, 30 stycznia 2010

Piersi kurczaka a`la gyros



Aromatyczne dietetyczne mięso drobiowe

30 dkg piersi z kurczaka (1 podwójna)
1 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)

Marynata gyros:
1/8 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/8 łyżeczki suszonego majeranku
1/8 łyżeczki suszonej kolendry
1/8 łyżeczki białej gorczycy
1/8 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/8 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/8 łyżeczki chilli w proszku
1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1 ząbek świeżego)
1/8 łyżeczki soli
1 kulka ziela angielskiego
1 suszony owoc jałowca
2 łyżki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki jabłkowego octu winnego

Składniki marynaty wrzucamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. Piersi kroimy w ukośne plastry o grubości ok. 1 cm, lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem lub trzonkiem noża, smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godz. (najlepiej na noc).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, piersi oskrobujemy tępą stroną noża z marynaty i smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz