Lekko chrupiące i bardzo soczyste - z nutą curry
1 pojedyncza pierś z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki płatków kukurydzianych
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
2 łyżeczki żółtego curry
½ łyżeczki soli morskiej
1 jajko
2 łyżki mleka
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
Pierś z kurczaka dzielimy na 4 porcje, lekko rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy curry i solą z obu stron. Jajko rozkłócamy z mlekiem i pieprzem. Płatki kukurydziane kruszymy na niezbyt drobne kawałki. Słonecznik i migdały miksujemy w blenderze. Mieszamy płatki, migdały i słonecznik. Mięso maczamy w jajku, następnie w panierce (bardzo mocno ją dociskając). Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na ciemnobrązowy kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz