W żadnej piekarni takich nie kupisz
2 szklanki mleka
2 ½ szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
5 ząbków czosnku
½ łyżeczki fruktozy
½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
Na wierzch:
20 ml mleka
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kminku
Zagotować szklankę mleka, dodać do niej bardzo drobno posiekany czosnek. Zdjąć z ognia, wymieszać, pozostawić na 5 minut. Następnie wlać do miski, dolać drugą szklankę mleka (zimnego), wymieszać, dodać 2 szklanki mąki, pokruszone drożdże, fruktozę, oliwę oraz sól. Wyrobić luźne ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Z ciasta uformować kulę. Posypać ją kilkoma łyżkami mąki, odrywać po kawałku i formować bułeczki (okrągłe lub podłużne). Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, układać na niej bułeczki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować mlekiem (najlepiej przy pomocy pędzelka), naciąć każdą w 3 miejscach, następnie posypać solą i kminkiem (jeśli ktoś nie lubi kminku, można nie dawać). Piec 25 minut (bez termoobiegu, używając grzałki górnej i dolnej, na drugim od dołu poziomie piekarnika).
Ciasto można również wyrobić w maszynie do pieczenia chleba.
Z podanych składników wychodzi ok. 10 średniej wielkości bułeczek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz