niedziela, 10 stycznia 2010

Drożdżowy zawijaniec



Tak zwane „coś z niczego”

Składniki:

Ciasto:
300 ml wody
450 g mąki
1 żółtko
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki ciasta zakwaszonego (lub 1 łyżeczka suchego zakwasu piekarskiego)
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki suszonej bazylii
10 g świeżych drożdży

Farsz:
5 wędzonych parówek z kurcząt
1 mała czerwona papryka
5 czarnych oliwek bez pestek
4 suszone pomidory w oleju z ziołami
2 liście kapusty pekińskiej
100 g białego sera
50 g żółtego sera
1 mała cebula
pól puszki kukurydzy
3 łyżki pikantnego ketchupu
4 łyżki majonezu Dekoracyjnego Winiary
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Parówki obrać z osłonek, wrzucić na 3 minuty do wrzątku, pogotować i wyjąć do studzenia. Paprykę, oba sery i cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki, pomidory i kapustę w paski. Kukurydzę osączyć z zalewy. Parówki pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki farszu włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i wymieszać. Wyrabiać ręką. Ciasto ma mieć postać niezbyt twardej kuli.
Stolnicę posypać dużą ilością mąki. Wyłożyć ciasto i rozwałkować na cienki kwadratowy placek. Na 3/4 placka nałożyć farsz. Zwinąć jak roladę. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem. Ponakłuwać wierzch widelcem i pozostawić do wyrośnięcia.
Roladę posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec ok. 40 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz