piątek, 15 stycznia 2010

Faszerowane pieczarki



16 dużych pieczarek
200 g łopatki wieprzowej
pół średniej cebuli
2 ząbki czosnku
50 g bułki tartej
1 jajko
łyżeczka Ziarenek Smaku Winiary
łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
łyżeczka margaryny
50 g żółtego sera

Z pieczarek wykręcamy nóżki. Mięso mielimy razem z cebulą, czosnkiem i nóżkami pieczarek. Dodajemy bułkę, jajko i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Kapelusze pieczarek wrzucamy do wrzątku na 30 sekund. Wyjmujemy, studzimy. Do każdego kapelusza wsypujemy odrobinę Ziarenek Smaku, następnie napełniamy mielonym mięsem.
Kapelusze układamy na wysmarowanej margaryną blaszce.
Ser kroimy na plasterki, następnie z każdego plasterka za pomocą kieliszka wykrawamy krążki.
Pieczarki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 25 minut. Wyjmujemy, na każdym kapeluszu kładziemy krążek żółtego sera i zapiekamy jeszcze przez ok. 5 minut tak, żeby ser się stopił.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz