Składniki:
20 dkg ugotowanych ziemniaków
20 dkg chudego twarogu
2 jajka
¾ szklanki mąki + mąka do posypania deski
3 łyżki jogurtu naturalnego
5 kropli aromatu waniliowego
2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
szczypta soli + ½ łyżeczki do wody
2 łyżki oleju (do wody)
Sos:
1 mały kubek śmietany 12%
1 łyżka białego cukru
100 g rodzynek
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy. Ziemniaki mielimy wraz z serem maszynką o sicie z najdrobniejszymi oczkami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy luźne ciasto. Na posypanej mąką desce/stolnicy formujemy z niego wałek, lekko go spłaszczamy i ukośnie wycinamy kluski.
3 litry wody gotujemy z 2 łyżkami oleju i ½ łyżeczki soli. Do wrzącej wody wrzucamy kluski (nie przerywając wrzenia) i gotujemy 30 sekund od wypłynięcia.
Rodzynki osączamy na sitku. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy rodzynki i polewamy sosem kluski.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz