wtorek, 12 stycznia 2010

Karczek grillowy



1 kg karkówki wieprzowej
1 główka czosnku
150 ml oleju rzepakowego (!)
20 ml jabłkowego octu winnego
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
4 łyżki przyprawy do grilla
10 listków laurowych
10 kulek ziela angielskiego
2 suszone liście Kafiru

Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm. Delikatnie wałkujemy wałkiem do mięsa. Mieszamy olej z przyprawą do grilla, pieprzem i octem winnym. Ząbki czosnku kroimy na plasterki (wzdłuż). Na dnie naczynia układamy 5 liści laurowych, 1 liść Kafiru, 5 kulek ziela oraz 1/3 czosnku. Wylewamy na to 5 łyżek marynaty i układamy rozwałkowany karczek. Na karczku układamy 1/3 czosnku i polewamy marynatą. Kładziemy 3 – cią warstwę mięsa. Na niej układamy resztę czosnku oraz pozostałe przyprawy. Zalewamy resztą marynaty. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Grillujemy obracając tylko raz! Dzięki temu karczek pozostanie soczysty.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz