Kolejna autorska odmiana pizzy
Ciasto:
225 g mąki pszennej + mąka do posypania stolnicy
150 ml letniej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka suszonego oregano
Sos:
100 ml koncentratu pomidorowego
4 duże ząbki czosnku
5 łyżek oleju, w którym były suszone pomidory
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki prażonej cebulki
Farsz:
150 g wędzonego parzonego boczku
200 g żółtego sera (ja użyłam Zbójnickiego)
100 g pieczarek
75 g czerwonej świeżej papryki
50 g kukurydzy konserwowej osączonej z zalewy
100 g białej cebuli
75 g czarnych oliwek bez pestek
2 średnie pomidory
2 łyżki przyprawy do pizzy
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju do posmarowania blachy
Składniki ciasta wrzucamy do miski, wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu miksujemy blenderem, jeśli nie mamy blendera – czosnek bardzo drobno siekamy, dodajemy resztę produktów i dokładnie mieszamy. Boczek i pieczarki kroimy w plasterki, ser trzemy na tarce o średnich oczkach, paprykę kroimy w słupki o dł. 1 cm., cebulę w pół-plasterki, oliwki w plasterki. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, kroimy w plastry.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy na kształt koła. Przenosimy na wysmarowaną olejem blaszkę. Pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, smarujemy sosem, następnie posypujemy prawie całym żółtym serem (odkładamy 2 płaskie łyżki). Kolejno na pizzy układamy: cebulę (posypujemy ją vegetą), pieczarki, paprykę, kukurydzę, oliwki, pomidory (posypujemy je solą) i boczek.
Na wierzch sypiemy resztę sera. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 280 stopni piekarnika na 10 minut (na dolny poziom), następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 5 minut na górnym poziomie piekarnika.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz